• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • У Туреччині розкрили могилу одного з учнів Христа

У Туреччині розкрили могилу одного з учнів Христа

2011-08-16

Італійські археологи розкрили могилу і продемонстрували мощі одного з учнів Ісуса Христа - святого Пилипа. Гробницю знайшли раніше у старому місті Ієраполіс (Туреччина). Розкопки тривали півсотню років довкола місця, де апостола в першому столітті розіп'яли. Нині це популярний туристичний маршрут "Памуккале" в Туреччині.

Наприкінці 1 століття на горі біля Ієрополіса був догори ногами розіп'ятий один із 12 учнів Ісуса - апостол Пилип. Відтоді античне місто Ієраполіс і нині носить назву Священне місто. У 16 столітті його стер з лиця землі землетрус. Але нещодавно було зроблено важливу для християн знахідку.

"Ми й не очікували знайти кістки Святого Пилипа. Бо ми знаємо що мощі були перенесені до Костантинополя в 6 столітті, в церкву святих апостолів і решта частина кісток - у Римі, де теж є церква святих апостолів", - повідомив Франческо Д'Андріа, професор, керівник групи італійських археологів в Ієраполісі.

Під час сієсти італійська археологічна місія з наритим матеріалом працює за кілька кілометрів від розкопок.

"Зараз ми маємо дві церкви – одна нагорі - восьмикутна візантійська базиліка Святого Пилипа від 5 століття. і друга – наше відкриття - побудована нижче навколо римського гробу апостола. При чому саме так і в Єрусалимі. Є місце Голгофа і є місце – гробу Господнього. Також є докази, що цей гроб належить періоду Христа. Бо ми знайшли всередині 7 маленьких бронзових монет того часу. Саме так тоді ховали християн", - додає Франческо.

Монети не показують. Їх готують передати музею Ієраполіса. На фрагментах каменів довкола гробу збереглися хрести. Нині тут працюють 25 робочих, 4 археологи і 2 архітектори з провідних італійських ВНЗ. Відновлюють вигляд обох церков.

Із 12 учнів Ісуса досі достеменно відомо лише, де міститься могила святого Петра. Там нині серце Ватикану. Поховання решти апостолів або сумнівні, або канули в Лету. Лише мощі розвезені по Землі.

Кiлькiсть переглядiв: 197