• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Танення вічної мерзлоти "додасть" в атмосферу 25-85 млрд тонн вуглецю

Танення вічної мерзлоти "додасть" в атмосферу 25-85 млрд тонн вуглецю

2011-08-16

Танення вічної мерзлоти в Арктиці призведе до виділення в атмосферу "додаткових" 25-85 мільярдів тонн парникових газів на рік (у перерахунку на вуглець), при тому що все людство викидає близько 13 мільярдів тонн вуглецю, пишуть кліматологи в статті, опублікованій в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

У результаті грунти тундри почнуть не поглинати, а виділяти "зайвий" вуглекислий газ і метан, відзначають дослідники. На даний момент тундра та інші зони вічної мерзлоти належать до поглиначів парникових газів.

Група вчених під керівництвом Чарльза Ковена (Charles Koven) з Національної лабораторії імені Лоуренса в Берклі (США) дійшла такого висновку, розробивши модель танення вічної мерзлоти. Вони вважають, що їх розрахунки дозволять уточнити глобальні кліматичні моделі, що передбачають зворотний зв'язок між коливаннями клімату і зміною кількості викидів вуглекислого газу.

Ковен і його колеги взяли глобальну кліматичну модель ORCHIDEE за основу і додали в неї процеси, які відбуваються в грунті тундри при підвищенні середньорічних температур. Як відзначають учені, особливість цієї моделі полягає в тому, що грунт в ній складається з декількох окремих шарів, поведінка яких прораховується окремо. Це дозволяє моделювати процеси, пов'язані з круговоротом вуглецю в грунті, частина якого заморожена і не бере участь в процесах обміну метаном і вуглекислим газом. Модель враховує як стабільні викиди, так і сезонне зростання і падіння рівнів виділення метану і вуглекислого газу.

За допомогою цієї моделі вчені проаналізували можливі зміни рівня парникових газів в період з 1860 року по 2100 рік.

Кiлькiсть переглядiв: 236