• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • День Гідності та Свободи. Презентація книги П.П. Скиби "Звіробій у війні за Україну"

День Гідності та Свободи. Презентація книги П.П. Скиби "Звіробій у війні за Україну"

2018-11-20

/Files/images/kniga/0.jpg

20 листопада 2018 року в Тальянківській школі відбувся загальнорайонний захід, присвячений Дню Гідності та Свободи та презентації книги автора Петра Скиби «Звіробій» у війні за Україну (бойовий шлях 2014-2015 років)».

У заході взяли участь голова районної ради Валентина Любомська, заступник голови райдержадміністрації Тетяна Півторак, голова Катеринопільської районної ради Віталій Верета, начальник відділу освіти райдержадміністрації Лариса Коваль, сільський голова села Тальянки Іван Шилкін, заступник директора з навчально-виробничої роботи Тальянківського агротехнічного коледжу Анатолій Воробйов, командир танкового батальйону, автор книги «Звіробій» у війні за Україну (бойовий шлях 2014-2015 років)» Петро Скиба, його дружина Марія Скиба, бойові побратими, члени Тальнівської спілки воїнів АТО, учасники АТО села Тальянки, вчителі та учні Тальянківської школи.

/Files/images/kniga/viber image0.jpg

Ведучі заходу під відеосупровід згадали події 2013-2014 років, коли відбувалася Революція Гідності: «І тоді вже люди у великій кількості вийшли на Майдани по всій Україні не просто відстоювати своє право на Євроінтеграцію, а право на життя в країні, де поважають честь і гідність кожного громадянина, де немає насильства, де кожна людина має захищені права. Дуже вдало сказано, що, шукаючи Європу, ми знайшли Україну. Єдиний символ Революції Гідності – прапор України. Єдиний духовний помічник – національний гімн. Революція відбулася не лише в політичному житті країни. Вона відбулася в нас самих, у нашій свідомості».

А з березня 2014 року наша країна знаходиться в стані неоголошеної війни. Багатостраждань випало на долю нашого народу за цей час, але він проявив свій незламний дух. Сьогодні також на Сході країни йдуть військові дії. Там вирішується доля і майбутнє України.

Жителі нашого району стали в єдину лінію оборони рідної землі разом із мільйонами українців. Ведучі поіменно назвали своїх земляків, жителів села Тальянки, які брали участь в АТО.

Про односельців, які стали волонтерами та учасниками АТО, розповів сільський голова Іван Шилкін.

Присутні хвилиною мовчання вшанували світлу пам’ять тальнівчан, які загинули в зоні АТО, та волонтерів, яких вже немає серед живих.

Директор Тальянківської школи Людмила Сивокінь розповіла про звичайну сільську родину, голова якої, як і тисячі чоловіків з усієї України, став на захист Вітчизни від російських окупантів. В голоді, холоді, під кулями та мінометними обстрілами, під поглядами, сповненими ворожнечі, боронив цей мужній чоловік нашу Вкраїну, а дружина в цей час тримала на своїх плечах все: дітей, господарство, роботу.

Мова йшла про родину Степових: Руслана Петровича, Олену Василівну, їх синів Владислава та Назара, адже вони – узагальнений образ тисяч сімей, які з надією годинами вдивлялися в екран мобільного, щоб прочитати СМС з єдиним словом «Живий», які вкладали дітей під татову казку в записі, які шукали і не знаходили відповіді на німі запитання в дитячих оченятах «Ну коли вже тато приїде?».

Руслан Петрович Степовий – людина скромна і небагатослівна. Від нього не почуєш розповіді про той нелегкий період його життя та життя його родини. Можна лише здогадуватися, що ховається за загальними фразами та мовчанням людини, яка на власні очі бачила смерті та страждання, була поранена, горіла в танку. А сьогодні випала можливість з уст командира танкового батальйону «Звіробій» та побратимів Руслана Петровича почути бодай мільйонну частку того, що прийшлось пережити цим мужнім людям, їх родинам.

Презентував книгу автор Петро Павлович Скиба, який зазначив: «Пощастило громаді Тальянок, що в їх селі є такий Руслан Степовий і мені пощастило з ним служити. Доля командира така, коли відправляєш на бойове завдання, надієшся, що воїни повернуться живими, але, нажаль, приходилось нести втрати».

Петро Павлович згадав події Майдану, де він був присутнім та розповів: «В книзі описані реальні бойові події, задачі, які вирішувались в той час, без будь-яких прикрас, вся інформація, яка лягла в «Журнал бойових дій», вся інформація, хто нам з волонтерів допомагав, вона в цій книзі».

Голова районної ради Валентина Любомська відзначила велику цінність таких спогадів, які є документальним свідченням нашої історії.

Валентина Олександрівна вручила подяку воїну-захиснику, автору книги «Звіробій» у війні за Україну (бойовий шлях 2014-2015 років) Скибі Петру Павловичу, в якій зазначається: «Щира вдячність від громади Тальнівського краю за мужність, відвагу, самопожертву, за безмежну вірність любові до Батьківщини.

Книга «Звіробій» – це відображення вашої активної громадянської позиції, героїзму, віри у мирне майбутнє України. Це видання – вагомий внесок у патріотичне виховання молоді.

Прийміть побажання здоров’я, добробуту, благополуччя. Нехай за ваші добрі справи Господь дарує світле благословення, віддячить милістю, мирним і чистим небом.»

Також голова районної ради зазначила, що в Тальнівському районі розпочато написання книги про воїнів АТО, книга перебуває на стадії завершення та вручила перші примірники книги «Звіробій» у війні за Україну (бойовий шлях 2014-2015 років) Руслану Степовому і спілці воїнів АТО Тальнівщини.

На завершення учні Тальянківської школи продемонстрували флешмоб «Ми за мир» та вручили гостям символічну птаху – символ щастя, який є оберегом родини.

/Files/images/kniga/9300258.jpg/Files/images/kniga/viber image000.jpg/Files/images/kniga/viber image00.jpg/Files/images/kniga/viber imageкн.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 390